Topul celor mai fericiți europeni. Pe ce loc ne aflăm noi

de: Mădălina Bahrim
01 09. 2021

Există un clasament pentru orice, inclusiv unul care măsoară gradul de fericire al cetățenilor, în funcție de țara în care locuiesc. Potrivit acestui clasament, olandezii ar fi cei mai fericiți europeni.

Se pare că în Olanda fericirea este o stare de spirit resimțită de aproape toți locuitorii. Olandezii sunt recunoscuți în plan european ca fiind cei mai fericiți rezidenți ai blocului comunitar.

Clasamentul, întocmit pe baza datelor furnizate de Eurostat, arată că olandezii conduc ierarhia, 82,2% dintre locuitorii Țărilor de jos declarând că sunt fericiți mereu sau mai tot timpul.

Pe pozițiile imediat următoare regăsim Finlanda (77,3%), Danemarca(75,7%), Irlanda și Luxemburg (75,2%).

Pe ce loc se află România

Deloc surprinzător, țara noastră se află aproape la coada clasamentului. Se pare că românii nu au prea multe motive să fie fericiți. Ba chiar putem spune că suntem printre cei mai triști europeni, dacă ținem cont de faptul că ne poziționăm pe locul 23 din cele 27 de țări din Uniunea Europeană.

Conform Eurostat, România se află pe locul 23 din cele 27 de state membre ale UE, doar 39,1% dintre români declarând că sunt fericiți mereu sau în marea majoritate a timpului.

Totuși, se pare că suntem mai fericiți decât cetățenii din Letonia. Această țară se află pe ultimul loc în clasamentul fericirii în rândul cetățenilor Uniunii Europene, cu un procent de doar 31,3%.

De asemenea, se pare că românii sunt mai fericiți decât Grecii, aflați pe penultimul loc în clasamentul citat. Mai nefericiți decât noi sunt și bulgarii și croații.

Germania, cunoscută drept motorul economic al Europei, deci țara cu cea mai puternică economie a blocului comunitar, se află la jumătatea clasamentului fericirii întocmit de Eurostat. 61% dintre nemți se declară fericiți, ceea ce reprezintă un procent semnificativ, raportat la totalul populației.

Analizând acest top, este evident faptul că fericirea este condiționată de nvielul de trai. Pozițiile fruntașe sunt ocupate de state cu venituri ridicate, în timp ce la coada clasamentului se află țările cu cele mai mari probleme economice.